Waarom spelen?

De afgelopen weken speelde ik meerdere malen met mijn 3 jarig nichtje. Een volwassen (uhum) man van 32 die door het gras rolde, die zijn best moest doen om in de fantasiewereld van zijn nichtje te stappen en het ook direct hoorde als dat niet op de juiste manier gebeurde. Wat was het heerlijk om me daar in mee te laten slepen en even te spelen. Iets wat je als volwassene soms toch een beetje verleerd bent. Terwijl het juist zo belangrijk is en het veel positieve effecten heeft.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik vroeger graag speelde, vooral buiten. Buskruit, tien tellen in de rimboe, in bomen klimmen en allerlei zelfbedachte spelletjes met alles en iedereen die in de buurt was. Gaandeweg je ouder wordt is dat toch iets wat weg ebt. Op school leer je om in de stoelen te zitten, hoe het ‘hoort’, vooral niet al te gek te doen en ook in het werkende leven is er weinig ruimte om écht als kind te spelen. Je wordt toch raar aangekeken als je met een driedelig pak een boom in klimt. En hoe vaak wordt er wel niet gezegd: nu moet je toch echt wel een beetje volwassen worden. Waarom? vraag ik me eigenlijk af!

In het boek Essentialisme, van Greg McKeown, wordt er een apart hoofdstuk besteed aan spelen. Er wordt uitgelegd dat spelen essentieel is. Er wordt onder andere beschreven dat spel het scala aan beschikbare opties verbreedt. Het helpt ons mogelijkheden te zien die we anders niet zouden zien. Het zet onze geest open en verbreedt ons perspectief. Daarnaast is spelen een tegengif voor stress en heeft spelen een positief effect op de executieve functies van de hersenen. Deze functies zijn onder andere plannen, prioriteiten toekennen, organiseren, anticiperen, delegeren, beslissingen nemen, analyseren. Kortom: alle functies die je nodig hebt om goed te kunnen presteren.

Spelen tijdens je werk
Met deze kennis zul je denken dat ieder bedrijf ruimte biedt om ook tijdens werktijd te kunnen spelen. Dat maakt het allemaal wat luchtiger en we kunnen ons werk beter uitvoeren. In de praktijk blijkt dat natuurlijk niet echt zo te zijn. Misschien een keer een tafeltennis- of voetbaltafel, maar veel creatiever zijn de meeste bedrijven niet. Google speelt daar bijvoorbeeld al meer op in. Daar loop je grote kans een grote dinosaurus tegen te komen in de hal.

Als werkgever kun je daar natuurlijk in faciliteren met bepaald materiaal. Denk aan trampolines, een boksbal, jongleer spullen, bordspellen klaarleggen of bedenk vooral allerlei creatieve manieren. Je kunt jezelf hierin natuurlijk ook uitdagen. Ga voor jezelf eens na wat je vroeger altijd leuk vond. Wat deed je als kind waar je heel erg enthousiast van werd? En hoe kun je dat opnieuw leven in blazen? Het zal in het begin vast raar voelen, maar ik weet zeker dat je je na afloop heerlijk voelt. Ik rol nog even verder in het gras!

Wil je ontdekken op welke manier spelen voor jou belangrijk kan zijn? Neem eens contact op om er eens over te sparren!

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Vragen?