Meer energie hebben?

Voel jij je ook wel eens moe of uitgeput aan het einde van de dag of aan het einde van de week? Of word je ’s ochtends wakker en heb je het gevoel dat je nog veel langer kunt slapen? Je bent niet de enige. In de praktijk kom ik veel mensen tegen die graag meer energie willen hebben. Maar meer energie hebben, hoe doe je dat eigenlijk?

Batterij opladen

Typ ‘energie’ in op Google en je krijgt resultaten over de oplopende prijzen wat betreft gas en elektra. Ja, in huis hebben we ook energie nodig, maar in dit blog hebben we het over onze eigen persoonlijke energie. En dat is het tegenovergestelde van moe en uitgeput zijn. Je voelt je energiek en je hebt zin om dingen te gaan doen, om dingen te ondernemen. Dat betekent dat je op zowel fysiek als mentaal vlak opgeladen bent. Zie het als een batterij. Deze moet je af en toe opladen om weer optimaal te kunnen gebruiken. Het is niet erg als deze af en toe wat minder vol is, als die maar weer opgeladen wordt. Zo werkt het bij ons ook. Wanneer we onvoldoende opladen blijft onze energie dalen en als dat te lang door gaat dan kunnen we te maken krijgen met een burn out.

Energiek de dag door: opladen

Een simpele opdracht die je zelf kunt doen om te checken of jij genoeg oplaad, is een lijstje maken. Aan de ene kant schrijf je de dingen op die jou energie kosten en aan de andere kant schrijf je de dingen op waar je energie van krijgt. Kijk vervolgens kritisch naar dat lijstje en geef (eventueel per item) aan hoeveel tijd, maar vooral ook hoeveel aandacht je daaraan besteed. Gaat er meer tijd of aandacht naar de energienemers? Dan is het goed om te kijken hoe je daar meer balans in kunt krijgen. Voor iedereen zal dit lijstje anders zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar iedereen naar kan kijken.

‘Helicopter view’

In de waan van de dag gaan we vaak maar door en doen we veel op de automatische piloot. Hierdoor ontwikkel je vaak gewoontes die je zelf niet eens meer door hebt, tot dat je ergens last van krijgt. Daarom is het goed om af en toe stil te staan bij alle dingen die je doet en vanuit een helicopter view naar jezelf te kijken. Doe je over het algemeen dingen die je leuk en/of belangrijk vindt? Zit je op de juiste plek op je werk? Is je werk uitdagend genoeg (want te weinig uitdaging zorgt er ook voor dat je minder energie krijgt) en passen de werkzaamheden bij datgene waar jij goed in bent? En besteed je voldoende aandacht aan je familie en vrienden? Deze fundamentele zaken zijn over het algemeen een basis om je energie goed te kunnen managen. Het gaat dan om energiebronnen op zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel (zingeving) vlak. En te veel mensen staan hier niet of nauwelijks bij stil.

Praktisch

Beweeg
Naast de fundamentele energiebronnen zijn er ook een aantal makkelijk toepasbare energiebronnen. Energiebronnen die we dagelijks gemakkelijk kunnen implementeren. Ik heb het dan onder andere over bewegen, voeding en ontspanning. Laten we bij dat eerste beginnen. Je ligt ’s avonds na het eten op de bank, bent moe en hebt geen zin meer in beweging. De keer dat je blijft liggen voel je je nutteloos en hangerig. En wanneer je toch gaat voel je je een stuk beter. Je denkt: dat moet ik vaker doen. Beweging kost niet alleen energie, maar het levert je vooral energie op. Het zorgt onder andere voor betere doorbloeding en voor meer zuurstof naar de hersenen. Daarnaast helpt beweging bij het verwerken van informatie. Cruciaal dus tijdens een drukke werkdag om mentaal op te laden.

Er zijn  allerlei beweegnormen, maar ik zeg altijd: hoe meer beweging hoe beter. Dus ieder moment waarop jij kunt bewegen: doen! Combineer een vergadering met een wandeling, loop in de ochtend een kwartiertje of doe eens 10 squats bij  het koffie apparaat. Begin met iets simpels en bouw dat rustig op. 

Voeding
Dan voeding: daarmee kun je jezelf voeden. En niet, wat veel mensen doen, vullen. Voeding op een juiste manier inzetten zorgt voor de juiste energie. Wanneer je ongezond, te veel of te weinig of ongestructureerd eet, dan heb je grote kans dat dit je energie op een negatieve manier beïnvloed. Ga daarom vooral op zoek naar vezelrijk voedsel, eet gevarieerd, veel groenten (het liefst meer dan 350 gram, ja dat is veel), fruit en vermijd zo veel mogelijk bewerkt voedsel, suikers en te veel vetten.  

Ontspanning
De meest onderschatte pijler is rust en opladen. In de huidige maatschappij staan we constant aan en dat vreet energie. Wanneer je naar de trainingsleer kijkt dan is de belangrijkste fase het herstel na de training en niet de training zelf. Onvoldoende herstel zorgt voor overbelasting en prestatie vermindering in plaats van prestatiebevordering. In ons dagelijkse werk betekent dit voldoende pauzes inplannen, niet constant afgeleid worden (door pushmeldingen) en niet met allerlei dingen tegelijk bezig zijn. Zorg ervoor dat je gefocust kunt werken, het liefst iedere 2 uur een pauze neemt van 15 minuten en tijd in plant om dingen te kunnen verwerken. Kijk goed wat voor jou ontspanning is en plan dit in bij je dagelijkse ritmes. Denk bij ontspanning  onder andere aan beweging, ademhaling of meditatie, in de natuur zijn, spelen of lachen met collega’s, vrienden of familie. En maak slaap, je belangrijkste herstelbron, een essentieel onderdeel van je leefstijl. 

Manage je energie

Energie managen is voor iedereen anders. Je bewust zijn en aandacht hebben voor jouw energiegevers en energienemers is al een eerste stap. Wil je hier verder mee aan de slag? Of denk je dat je medewerkers nog wat kunnen leren op het gebied van energie managen? Neem gerust contact met me op of lees verder op de website.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Vragen?