Comfortzone: erin blijven of niet?

‘Kom eens uit je comfortzone!’, je hoort het wel eens iemand zeggen. Maar waarom zou je? Het is toch heerlijk om te doen wat je prettig vindt en waar je je veilig bij voelt. In mijn vorige blog deelde ik een filmpje wat RTV Oost maakte over Blue Monday. Daar sprak ik voor de camera, iets wat totaal buiten mijn comfortzone lag. En als startende ondernemer kom ik vaker in situaties die buiten mijn comfortzone liggen. Tijd om eens wat meer te lezen over je comfortzone.

Wat is je comfortzone?
Je comfortzone wordt ook wel beschreven als een situatie waarin je je bekend, veilig en prettig voelt. Je kent weinig onzekerheden en weinig angsten. Vanuit een vertrouwde omgeving kun je bouwen op ervaringen, competenties en routines. Je hoeft niet veel moeite te doen en je weet precies wat er van je verwacht wordt.

De comfortzone kan prettig en ontspannen voelen, maar hoeft niet persé bevredigend te voelen. Je mist misschien wel iets. Of je weet niet beter en je kunt je veel beter en energieker voelen als je nét iets anders doet. Wanneer je erg lang in je comfortzone zit, kun je ingedut raken. Je wordt niet meer uitgedaagd om je vaardigheden te ontwikkelen en raakt de motivatie kwijt. Dit kan leiden tot stress gerelateerde klachten of zelfs een bore out.

De andere kant, gedurende langere tijd buiten je comfortzone actief zijn, is bij velen bekender. Je gaat constant over je grenzen en doet dingen die eigenlijk net buiten je mogelijkheden en vaardigheden liggen. Ook dit kan leiden tot stress klachten en uiteindelijk tot een burn out.

In onderstaande afbeelding zie je op welke manier je eigen vaardigheden ambitie tegen over elkaar worden gezet.

03 Flow - tussen burn-out en bore-out - CarrièreBoost

 

Buiten je comfortzone
Goed, niet te veel en niet te weinig dus. Daar komt ie: in balans zijn. Klinkt altijd simpel of zelf suf, maar toch is het zo. Wanneer je jezelf wilt ontwikkelen en wil je blijven groeien, dan zul je toch buiten je comfortzone moeten komen. Door je grenzen te verleggen en jezelf uit te dagen zul je ontdekken welke mogelijkheden er liggen. Maar dat voelt altijd gek. Enerzijds wil je ontdekken, maar iets in je zal altijd zeggen dat je in de veilige zone moet blijven. Dat is normaal. Daar hoef je ook niet tegen te vechten, maar de kunst is om een manier te ontwikkelen om daar mee om te gaan. Leer de controle los te laten en leer angst of onzekerheid te managen.  

Makkelijk gezegd? Klopt, maar het is te trainen. In mijn blog over goede voornemens heb ik het al kort over gedragsverandering. Om buiten je comfortzone te treden gelden die basisprincipes van gedragsverandering. En door goed voor jezelf te zorgen (voldoende beweging, voldoende ontspanning en slaap, gezonde voeding) zorg je ervoor dat je angst en onzekerheden ook beter aan kunt.

Tips
Naast het trainen en oefenen met omgaan met onzekerheden en angsten hieronder nog een aantal tips om toch buiten je comfortzone te treden.

·        Doe het stapje voor stapje: je hoeft niet ineens een presentatie te geven in het Spaans. Begin eens klein en kijk wat je net iets anders doet dan normaal. Daag jezelf uit en kijk hoe dat voor je voelt.

·        Leer en durf onderuit te gaan: net als je kunt oefenen om met angsten en onzekerheden om te gaan, kun je ook leren om fouten te maken. Misschien heb je al eens gehoord van een ‘growth mindset’? Dat gaat onder andere over het lerende vermogen van ons brein op basis van fouten.

·        Blijf bij je waarden en talenten: het is gemakkelijker om fouten te durven maken wanneer je dingen doet die passen bij je eigen kernwaarden en talenten. Ken je die nog niet? Misschien is het dan goed om daar eens bij stil te staan.

·        Kies de momenten en reflecteer: eerder las je al dat je niet constant buiten je comfortzone moet leven. Kies dus je momenten. Op een dag is het bijvoorbeeld goed om vooral ’s ochtends dingen te doen die net iets buiten je comfortzone liggen, in de loop van de dag verlies je namelijk energie en wilskracht. Gedurende het jaar kun je ook je momenten kiezen. Zo zijn het voorjaar en de zomer geschikte momenten om dingen uit te proberen. De herfst en winter zijn meer geschikt om te reflecteren en nieuwe plannen te maken.

Ondersteuning

Wil jij ook bepaalde stappen buiten je comfortzone zetten, maar lukt het toch niet helemaal? Kijk eens naar mijn mogelijkheden en ik help je er graag bij!

Deel dit bericht
Vragen?