Blue Monday: tips om deze dagen door te komen

Blue Monday wordt gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. De dagen zijn kort, het weer is meestal grijs, de feestdagen zijn achter de rug en op deze maandag heb je de minste motivatie om je dag te beginnen. De term Blue Monday is afgeleid van het Engelse begrip “feeling blue” (neerslachtig, somber, down of depri zijn). In de zeilscheepvaart had de kleur blauw vroeger met rouw te maken. In corona tijd zijn deze dagen voor sommige nog moeilijker. RTV Oost maakte een item over blue monday waarin ik een aantal tips geef die je misschien kunnen helpen!

Blue Monday: de term suggereert dat dit dé dag is dat je je ineens somber en voelt. Dat is natuurlijk niet waar. Het is echter wel zo’n tijd van het jaar dat je die gevoelens vaker hebt. En deze maandag kan dan net zo’n dag zijn dat je je nog iets minder goed voelt. Die dagen horen bij het leven en de kunst is om ze te accepteren en er toch het beste van te maken. Denk eens aan de volgende tips om daar wat mee te doen.   

Blue Monday


Tip 1: Beweeg, het liefst buiten!

Gelukkig is de sport weer open. Dat biedt in ieder geval meer mogelijkheden. Maar beweeg jij ook overdag? Of laat je alles aankomen op dat ene sportmoment? Wij hebben continue beweging nodig en daarom is het belangrijk om juist de hele dag door beweegmomenten te hebben. De smart watches geven niet voor niets aan: ieder uur 250 stappen. Doe die ochtend-, lunch-, of avondwandeling, vergader eens bellend, loop de trap eens wat vaker op en af of doe een dansje! Ondanks het weer: probeer zoveel mogelijk buiten (in de natuur) te bewegen. Dan pak je toch wat extra vitamine D en de natuur heeft verschillende positieve gezondheidseffecten.

Tip 2: Denk aan pauzes en ontspanning

Misschien niet voor iedereen een issue, maar ik hoor vaak genoeg dat mensen (bijna) geen pauzes nemen. De hele dag door gaan en constant ‘aan’ staan is niet goed voor ons lichaam en ons brein. Een keer is niet erg, maar wanneer je dat constant doet put je jezelf uit. Zet echt de wekker om even van je werkplek af te komen en doe dan echt even helemaal niets! Ook niet op de telefoon scrollen door je LinkedIn, Instagram of facebook account, want ook dan sta je nog altijd aan. Denk ook eens aan een ademhalingsoefening, meditatie of yoga oefeningen. 

Tips 3: Zoek de sociale contacten, waar het kan, op

We worden in deze tijd aardig op de proef gesteld. We hebben veel minder sociale contacten en daardoor ook minder tijd om lekker met elkaar te lachen en te ouwehoeren. Dat hoort er echt bij en hebben wij nodig. Binding, ergens bij willen horen, is niet voor niets een van de psychologische basisbehoeften. Kijk daarom naar de mogelijkheden die we wel hebben: wandel eens met een buurman, bel je collega eens ‘zomaar’ op of doe toch nog eens (ja, misschien al de zoveelste) een pubquiz met vrienden.

Tip 4: Leer iets nieuws!

Ja, het is een tijd waar we misschien wat minder kunnen. Ja, het is een tijd waarin de dagen kort en grijs zijn. Maar dat zorgt ook voor ruimte! Dit zijn bij uitstek de maanden om weer eens iets nieuws op te pakken. Misschien heb je altijd al Spaans willen leren of heb je een andere cursus die je nog graag eens zou willen doen. Pak daar nu de tijd en ruimte voor! Straks is het weer drukker en heb je misschien weer meer verplichtingen. Als mens blijven we scherp door onszelf te blijven ontwikkelen, ons brein houdt daarvan. Dus pak dat muziekinstrument, start met die cursus of pak een andere hobby op!

Kijk voor het volledige item van RTV Oost hier. 

Natuurlijk zijn bovengenoemde tips slechts enkele van de zoveel dingen die we zouden kunnen doen. En daarnaast zijn het allemaal open deuren, want stiekem wist je dit best al wel. Het kunnen toepassen is echter moeilijker. Lees daarom ook eens mijn blog over goede voornemens, daar geef ik enkele tips om iets te veranderen.

Deel dit bericht
Vragen?